John Williams și Șostakovici la Onești

Cu mult mai bine de trei decenii în urmă, când făceam cozi interminabile la casa de bilete pentru „Spiderman” și „Războiul stelelor”, mulțumindu-mă și cu un loc incomod pe scările cinematografului, nu mi-aș fi putut imagina că voi putea asculta în priză directă temele atât de memorabile ale filmelor, într-o frumoasă seară de iulie, în aer liber, în Oneștiul nostru care, pentru prea mulți, înseamnă numai Nadia Comăneci, Loredana Groza și industria agonizantă.
„Hollywood Music Stars”, incredibila manifestare de aseară, a adus pe scenă, în plină stradă, Filarmonica de Stat „Mihail Jora” din Bacău, la al cărei pupitru dirijoral a stat Cristian Lupeș, într-un spectacol multimedia minunat, impecabil, ireproșabil.
S-au interpretat creații John Williams, Hans Zimmer, Chaplin, Danny Elfman, Klaus Badelt („Pirates of the Carribean”) Șostakovici (faimosul Vals no. 3 din Suita de Jazz, care a întregit cântecul de lebădă al lui Kubrik, „Eyes Wide Shut”; emoționant cum publicul a cântat alături de orchestră). O excelentă (ca întotdeauna) Miruna Oprea, care a susținut dezinvolt atât de dificila partitură solistică din musicalul „Phantom of the Opera” (Andrew Lloyd Webber). O variantă simfonică a atât de cunoscutei piese „I've Had the Time of My Life” din „Dirty Dancing” (Previte, DeNicola) m-a făcut să-mi aduc aminte de vremea studenției, când cumpăram casete piratate cu The Royal Philharmonic Orchestra interpretând teme pop. Și, pentru că „Mihai Viteazul” a fost o producție de factură hollywoodiană, s-a cântat și Tiberiu Olah.
Sonorizarea mi-a produs încă o surpriză: a fost impecabilă. La fel luminile, laserele, cele două ecrane (pe unul rulau montaje din filmele ale căror teme se interpretau, pe celălalt imagini de pe scenă, surprinse chiar cu o macara...). S-a cântat timp de două ore, fără pauză. Suitele din „Mihai Viteazul” și „Războiul Stelelor” au fost interpretate integral, ceea ce nu e deloc puțin lucru. Foarte bun și micul recital de fusion jazz electronic din deschidere. Foarte bun și prezentatorul.
În orașul Nadiei Comăneci, al Loredanei Groza, de mult exportate, și al industriei agonizante, m-aș fi așteptat la și m-aș fi mulțumit, cred, cu mult mai puțin. Dar în Oneștiul în care, de mai bine de un deceniu, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” se ascultă lunar muzică de cameră și nu numai, în spațiul căreia au evoluat Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius, în Oneștiul în care, nu de mult, s-a putut asculta Madrigalul, un asemenea spectacol excepțional a fost acasă și a dovedit, o dată în plus, că nu mor caii când vor câinii.
Felicitări și multe mulțumiri!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De aproape treizeci de ani

De toamnă, deja

Sfârșit de an atipic